Mat & ekologi
Vi har en ny meny för HT2021 och veckans matsedel samt rullande 3-veckors-meny hittar ni på Just nu-sidan.
Vår duktiga och fantasifulla kock heter Filippa Hawén. Hon har tidigare varit elev på skolan, men är sedan länge utbildad i yrket.
Skolmaten är vegetarisk och till största delen ekologiskt odlad. Vid 10-tiden börjar de härliga dofterna sprida sig från köket. Eleverna är ofta delaktiga i matlagningen och de är med och ansvarar för örtagården, där vi odlar kryddor och blommor.
Måltiderna är lika viktiga som andra behov vi har, som t ex behovet att få röra på sig. Skollunchen är en viktig stund på dagen. Att sitta ner tillsammans en stund i lugn och ro i gott sällskap, samtala och vila en stund från lektioner och lek…så får man ny energi till resten av skoldagen.
Menyn växlar mellan veckorna men utgår alltid från en grundmeny. Några av favoriterna är tacos, solsoppa med nybakat bröd och indisk gryta!
-Inga underverk är större än de minsta, sade Carl von Linné, och de orden har följt oss under sedan Linnéskolan startade 1996. Vår skola har alltsedan starten haft en ekologisk profil. Miljöperspektivet och det globala perspektivet genomsyrar hela vår utbildning.
Skolbyggnaden är inredd med naturmaterial. Väggarna är laserade med bivaxlasyr, golven är såpbehandlade trägolv. Vi använder oftast internet via kablar i stället för trådlöst.
Carl von Linné inspirerar oss med sin nyfikenhet, noggrannhet och inte minst med sin kärlek till det som lever och med sin fascination över hur allt levande hänger samman.
Vårt NO-arbete äger ofta rum integrerat med vårt arbete med Svenska, Engelska och SO. Som waldorfskola bedriver vi periodundervisning, där vi ägnar morgontimmarna åt samma ämne under flera veckor. Det kan handla om bin i klass 1, djur och fabler i klass 2, zoologi i klass 4, botanik i klass 5 samt optik, akustik, magnetism, ellära, astronomi, miljöfrågor med mera i klass 6.
När vi studerar historia från 1500-talet och framåt finns förstås den moderna vetenskapens framväxt med, även belyst utifrån vetenskapsmännens och kvinnornas biografier. På högstadiet upptäcker vi världen tillsammans. Vi reser i tankarna med Linnés lärjungar och andra upptäckare och lär oss om historia, samhälle och dagligt liv, liksom om naturen och djurlivet på de olika kontinenterna och i haven. Samtidigt problematiserar vi vad “upptäckta” ofta betytt, med konsekvenser får ursprungsbefolkningens kultur och för vår gemensamma miljö. Utifrån en förundran över allt som finns och över hur allting samverkar väcks frågor om vår gemensamma globala miljö, om kolonialismens och rovdriftens följder, om regnskogarnas betydelse, om växthuseffekten och om vårt gemensamma ansvar för framtiden. Även maten är en viktig del av arbetet med NO och SO, såväl utifrån hållbarhetsaspekter som för att maten är en viktig del av kulturen!
Familjen Linnés kontakter med familjen Alströmer ger oss anledning att förundras över hur vår lilla stad under 1700-talet var en föregångare vad gäller att förädla och utveckla det man har på hemmaplan. Alingsås, som fyller 400 år som stad i år, har länge varit en småstad med stor integritet med också med stor öppenhet för handel, nya impulser och möten mellan människor.
Vi har valt att i första hand integrera vårt miljöarbete i den vanliga vardagen, i stället för att fokusera på projekt som kommer och går – även om det förstås händer att vi ibland även arbetar med projekt. Vi vill varken väcka känslor av kris eller hot eller av att man skulle vara speciellt duktig om man arbetar med miljöfrågor. I stället vill vi skapa en anda av gl??dje och tacksamhet inför vår underbara värld, en vördnad för livet och goda vanor som hjälper oss att forma en livsstil som bidrar till en hållbar utveckling för vårt gemensamma hem i universum.
De äldre eleverna tillverkar örtsalt och miljövänliga hudvårdsprodukter (tvål och ringblommesalva) för försäljning på Café Linné vår öppet Hus-dag i november.
Allting hänger samman och det är en glädje att få vara en del av detta spännande, sprudlande liv!
Blankett för anmälan av Specialkost
Linnéskolan och Fritidshemmet Linnéan
Besöks- och postadress: Kungsängsgatan 5
0322-140 95 Mail info@linneskolan.se
Huvudman för Annagården Waldorfförskola, Linnéskolan och Fritidshemmet Linnéan är Alingsås Waldorfskoleförening, som är en ideell, icke vinstdrivande förening.
Rektor för Linnéskolan och Fritidshemmet Linnéan och rektor på Annagården ansvarar tillsammans med kollegierna för den dagliga pedagogiska verksamheten.
Vi arbetar efter Lgr11 samt Waldorfskolans kursplan “En väg till frihet”.
På Linnéskolan finns ca 35 elever och 4 lärare. På Fritidshemmet Linnéan finns ca 20 barn och 3 medarbetare. På Annagården Waldorfförskola finns ca 21 barn och 4 medarbetare.
GDPR_AlingsåsWaldorfskoleförening190814
©Hemsida, texter samt bilder där inte annat anges
Alingsås Waldorfskoleförening Kungsängsgatan 5, 441 58 Alingsås
info@linneskolan.se